Kardiolipina poprawia źle poskładane białka
26 lutego 2018, 12:45Specjaliści z Uniwersytetu w Guelph odkryli przyczynę obumierania neuronów w przebiegu choroby Parkinsona (ChP).
Gdy głośno myślimy, ciszej słyszymy
26 lutego 2018, 12:13Głośność naszych myśli wpływa na to, jak postrzegamy rzeczywiste dźwięki.
Elastyczne, przezroczyste soczewki do monitorowania poziomu glukozy we łzach
26 lutego 2018, 11:23Powstały soczewki kontaktowe z elastyczną, przezroczystą elektroniką, które mogą wykrywać poziom glukozy we łzach diabetyków. Na razie nie testowano ich jeszcze u ludzi.
Podglądanie mózgu za pomocą EEG
23 lutego 2018, 11:54Na Uniwersytecie Toronto Scarborough powstała technika, która pozwala cyfrowo zrekonstruować obrazy, które postrzega dana osoba, na podstawie danych zebranych przez EEG.
W Chartumie powstanie Polski Ośrodek Archeologiczny
23 lutego 2018, 06:31Prowadzenie badań naukowych oraz wsparcie logistyczne i organizacyjne polskich misji archeologicznych zapewni Polski Ośrodek Archeologiczny w Chartumie w Sudanie. Nowa placówka, należąca do Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej UW, zostanie otwarta 27 lutego.
W przyszłości przed koronarografią pacjenci będą zażywać kapsułkę z buraka?
22 lutego 2018, 12:44Buraki mogą zmniejszyć ryzyko uszkodzenia nerek (nefropatii kontrastowej) u pacjentów poddawanych koronarografii, czyli angiografii tętnic wieńcowych.
Wirus Zika pomoże w walce z glejakiem wielopostaciowym
22 lutego 2018, 06:29Genetycznie zmodyfikowany wirus Zika (ZIKV) może zostać wykorzystany do niszczenia komórek glejaka wielopostaciowego.
Mikrotomografia ujawniła, jak zmieniał się wygląd wilka workowatego w torbie lęgowej
21 lutego 2018, 11:37Po urodzeniu wilk workowaty (Thylacinus cynocephalus) wyglądał jak inne torbacze. Psiego wyglądu nabierał w trakcie rozwoju w torbie lęgowej.
Relokacja funkcji językowych po lewostronnym udarze okołoporodowym
19 lutego 2018, 12:49Dzieci, które przechodzą udary okołoporodowe w obrębie lewej półkuli, mają funkcje językowe zlokalizowane w prawej półkuli.
Związki przewlekłego bólu ze spożyciem glutaminianu sodu
19 lutego 2018, 11:53Problem chronicznego bólu jest rozpowszechniony na całym świecie. Wydaje się jednak, że pomóc może niewielka, a co najważniejsze tania, zmiana diety. Pilotażowe badania przeprowadzane w Meru w Kenii sugerują bowiem, że istnieje związek między przewlekłym bólem a spożyciem glutaminianu sodu (ang. monosodium glutamate, MSG). Naukowcy wykazali, że kiedy uczestnicy studium zmniejszali jego spożycie, ich stan się poprawiał.